BRC-20:n mysteerin avaaminen: syväsukellus meemikolikkokoneeseen
BRC-20-tokenit ovat uudenlainen kryptovaluutta, jota voidaan luoda ja käydä kauppaa Bitcoin-lohkoketjussa. Ethereumissa käytetystä ERC-20-standardista inspiroituneina BRC-20-tokenit käyttävät erilaista protokollaa nimeltä Ordinals satoshien, Bitcoinin pienimmän yksikön, tietojen merkitsemiseen ja toimivat siten Bitcoin-lohkoketjussa.
BRC-20-markkina on kasvanut nopeasti sen käyttöönotosta lähtien maaliskuussa 2023, jolloin sen lanseerasi nimettömänä kehittäjänä Domo. Tähän mennessä koko BRC-20-markkina on kerryttänyt nopeasti yli 700 miljoonan dollarin kokonaismarkkina-arvon ja herättänyt lohkoketju- ja kryptovaluuttamaailman huomion.
BRC-20-transaktiot muodostavat nyt suuren osan Bitcoin-transaktioista ja edustavat merkittävää panosta Bitcoin-verkon ruuhkautumiseen. Viimeisen viikon aikana BRC-20-transaktiot ovat hallinneet Bitcoinin mempoolia, kuten Dune Analyticsin tiedot havainnollistavat.

Uuden token-standardin lanseeraus lohkoketju-ekosysteemissä on kuitenkin tyypillisesti sekasortoa, kiireesti lyötyjä memekolikoita ja ristiriitaista tietoa aiheuttava tulipesä. Liity mukaan KuCoinin syväsukellukseen BRC-20:een, kun pureudumme tämän uuden token-standardin ympärillä vellovaan hypeen ja selvitämme, mitä BRC-20-tokenit ovat, miten BRC-20-tokenit toimivat ja mitä BRC-20-tokenit itse asiassa tekevät.
Mitä ovat BRC-20-tokenit?
BRC-20-tokenit ovat uudenlainen token-standardi, joka hyödyntää Bitcoin-kehitysyhteisön äskettäistä innovaatiota – Ordinaaleja. Ordinaalien kirjoitukset ovat uudentyyppisiä digitaalisia varoja, jotka merkitään satoshiin, Bitcoineihin pienimpään yksikköön.
Ordinaalit muistuttavat epäfungibeleitä tokeneita (NFT) siinä mielessä, että ne ovat ainutlaatuisia eivätkä ole monistettavissa, mutta niitä ei säilytetä erillisessä lohkoketjussa, vaan ne merkitään Bitcoin-lohkoketjuun. Tämä on mahdollista Taproot-päivityksen ansiosta, joka toi mukanaan todistusominaisuuden, joka voi tallentaa Bitcoin-transaktioon liittyviä tietoja.
Hyödyntämällä ordinaaleja ja kirjoituksia BRC-20-tokenstandardi toimii kokeellisena fungibelenä tokenina Bitcoinin perusketjussa. Tämä standardi ottaa käyttöön, lyö ja siirtää tokenit ordinaalien JSON-tietojen avulla.
On kuitenkin tärkeää huomata, että toisin kuin perinteiset token-standardit EVM-ketjuissa, BRC-20-tokenstandardi ei turvaudu älykkäisiin sopimuksiin sääntöjen ja määräysten hallintaan. Sen sijaan se tallentaa skriptitiedoston Bitcoiniin ja liittää tokenit satosheihin, mikä mahdollistaa helpon siirron käyttäjien välillä.
Tällä tavalla BRC-20-tokenit ovat askel pois ”NFT:stä Bitcoinissa” ja askel lähemmäksi Bitcoin-pohjaisia tokeneita, jotka toimivat Bitcoin-verkossa – mutta tällä hetkellä ilman älykkäiden sopimusten toiminnallisuutta.

8. maaliskuuta 2023 Twitter-käyttäjä @domodata ilmoitti kokeilevansa BRC-20-tokenstandardia käyttäen, osoittaen Bitcoinin ordinaaleilla saavutettavan vaihdettavuuden. Vaikka BRC-20 saa nimensä Ethereumin ERC-20-tokenstandardista, BRC-20-tokenstandardilla ei ole kykyä olla vuorovaikutuksessa älykkäiden sopimusten kanssa kuten EVM-standardilla.
Mitä BRC-20-tokenit voivat tehdä?
- Mahdollistavat kehittäjille Bitcoin-lohkoketjuun perustuvien tokenien luomisen, samankaltaisesti kuin ERC-20-tokenit
- Helpottavat kaupankäyntiä muiden samantyyppisten tokenien välillä
- Sallivat tokenien luojien lyödä tai vaihtaa BRC-20-tokeneita Bitcoin-lompakosta
Mitä BRC-20-tokenit eivät voi tehdä?
- BRC-20-tokeneita ei voida käyttää älykkäiden sopimusten kanssa vuorovaikutuksessa
- BRC-20-tokenit eivät ole NFT:itä – vaikka ordinaalit saattavatkin mahdollistaa NFT:iden toteuttamisen Bitcoin-lohkoketjussa, BRC-20-tokenit on suunniteltu vaihdettaviksi ja niiden vaihtaminen muiden samanlaisten tokenien kanssa on mahdollista.
Mikä ero on BRC-20:n ja ERC-20:n välillä?
BRC-20 ja ERC-20 ovat kaksi erilaista token-standardia, joilla on merkittäviä eroja. BRC-20-tokenit toimivat Bitcoin-lohkoketjussa, kun taas ERC-20-tokenit toimivat Ethereum-lohkoketjussa.
BRC-20-tokenit turvataan siis Bitcoinin Proof of Work -konsensusmekanismin avulla, kun taas ERC-20-tokenit turvataan Ethereumin Proof of Stake -konsensusmekanismin avulla. Kuten yllä on kuvattu, ERC-20-tokeneita voidaan käyttää älykkäiden sopimusten kanssa vuorovaikutuksessa ehdollisten transaktioiden suorittamiseksi, kun taas BRC-20-tokenit hyödyntävät Ordinaalien protokollan kautta tapahtuvia kirjoituksia toimiakseen vaihdettavina varoina.
Yleisesti ottaen ERC-20-tokenit ovat paljon laajemmin tuettuja ja monipuolisempia verrattuna BRC-20-tokeneihin, mikä johtuu suurelta osin BRC-20-tokenien teknisistä rajoituksista ja kokeellisesta luonteesta. BRC-20-ekosysteemin laajentuessa on kuitenkin mahdollista, että BRC-20-tokenit kehittävät lisää ominaisuuksia, jotka jäljittelevät ERC-20-tokenien ominaisuuksia.
Mitkä projektit käyttävät BRC-20-tokenstandardia?
BRC-20-tokeneiden helpon luomisen ansiosta BRC-20-projektien määrä on räjähtänyt kasvuun, ja kaikki nämä projektit ovat käynnistyneet 9. maaliskuuta 2023 jälkeen. BRC-20-tokenien seuranta-alusta BRC-20.io listaa tällä hetkellä yli 14 000 BRC-20-tokenia, joista useimmat tarjoavat rajallista toiminnallisuutta tai käyttötarkoituksia – alle 30 kaikista tällä hetkellä aktiivisista BRC-20-tokeneista omaa yli miljoonan dollarin markkina-arvon 10. toukokuuta mennessä.
BRC-20-hype on tuonut merkittävän määrän volyymia nousevaan BRC-20-ekosysteemiin. Jotkut suurimman markkina-arvon omaavista BRC-20-tokeneista, jotka on listattu julkaisuhetken mukaan korkeimmasta alimpaan, sisältävät:
- ORDI: Yhtenä ensimmäisistä BRC-20-tokeneista ORDI luotiin osana Ordinaalien protokollaa ja helpottaa kauppaa Ordinaalien hajautetussa digitaalisten varojen markkinapaikassa.
- NALS: Nals on meemi BRC-20-token, joka on välillisesti liitetty Ordinaaleihin. Nalsia koskevaa dokumentaatiota ei ole saatavilla julkaisuhetkellä.
- MEME: Kuten nimestä käy ilmi, Meme on yksinkertaisesti meemitoken BRC-20-token, joka ei tarjoa hyötyä tai toiminnallisuutta julkaisuhetkellä.
- PEPE: Käynnistetty maaliskuun lopulla, PEPE BRC-20-tokenit ovat toinen meemitoken, joka ei tarjoa hyötyä tai dokumentaatiota, mutta on aktiivinen Twitterissä. KuCoin listaa tällä hetkellä ERC-20-pohjaisen PEPE:n.
- PIZA: Ensimmäisen todellisen Bitcoinilla ostetun hyödykkeen mukaan – 10 000 Bitcoinin arvoisen kahden Papa John’s pizzan oston 22. toukokuuta 2010 Laszlo Hanyeczilta – PIZA on yksi harvoista BRC-20-tokeneista, joka tarjoaa tietoja verkkosivuston kautta, joka kuvailee tokenia ”meemitokenina, jolla ei ole sisäistä arvoa tai odotettavissa olevaa taloudellista tuottoa, ja se on pelkästään viihdetarkoituksiin”.
Mitä tapahtuu Bitgertille, BRC-20:lle ja BRISE:lle?
On tärkeää huomata, että kryptovaluuttayhteisössä on jonkin verran sekaannusta siitä, mitkä projektit käyttävät tai integroivat BRC-20-tokeneita. Bitgert (BRISE) on esimerkiksi erittäin nopea lohkoketju, jonka läpivirtaus on yli 100 000 siirtoa sekunnissa (TPS) ilman kaasumaksuja.
Vuoden 2022 aikana Bitgert viittasi Bitgertin BRISE-ketjun tokenstandardeihin BRC-20-tokeneina. Bitgertin aiempi viittaus BRC-20:een ei kuitenkaan liity nykyiseen Bitcoin-pohjaiseen BRC-20-tokenstandardiin, ja sitä käytetään vain ajoittain viittaamaan tokeniin Bitgert BRISE-ketjun kontekstissa. Lisätietoja Bitgertin viimeisimmistä päivityksistä löytyy KuCoinin Bitgert-hintasivulta.
Mitkä ovat BRC-20-hypen seuraukset?
Viimeaikainen BRC-20-aktiviteetin kasvu on vaikuttanut merkittävästi negatiivisesti Bitcoinin verkon suorituskykyyn, koska BRC-20-tokenien siirrot perustuvat Bitcoin-verkkoon. BRC-20:n ympärillä oleva hype johti neljän päivän siirtohuippuun Bitcoin-lohkoketjussa 29. huhtikuuta – 2. toukokuuta välisenä aikana, jolloin BRC-20-siirrot kattoivat yli puolet kaikista verkon siirroista.
Bitcoin, joka tunnetaan erittäin turvallisena lohkoketjuverkkona, joka perustuu Proof of Work -konsensusmekanismiin, on yleensä paljon hitaampi suorittamaan siirtoja verrattuna muihin lohkoketjuverkkoihin, jotka käyttävät nopeampia konsensusmekanismeja. Viimeaikainen BRC-20-siirtojen tulva aiheutti merkittäviä viiveitä, ja Bitcoin-käyttäjät raportoivat siirtojen läpimenoaikojen olevan yli 4 tuntia ja merkittäviä piikkejä siirtomaksuissa.

Neljän päivän aikana 29. huhtikuuta – 2. toukokuuta välisenä aikana BRC-20-tokenien vaihdot muodostivat yli 50 % kaikista verkon siirroista, mikä aiheutti ruuhkia ja viiveitä tavallisille BTC-siirroille.
Tähän mennessä BRC-20-siirrot ovat tuottaneet yli 869 BTC:tä eli yli 24 miljoonaa dollaria siirtomaksuina Bitcoin-louhijoille. BRC-20-siirtojen korkeat kustannukset johtuvat osittain niiden monimutkaisista rajapinnoista, joita BRC-20-kauppiaat ja kehittäjät käyttävät niiden kanssa vuorovaikutuksessa.
BRC-20-tokenien suosion kasvun myötä on tärkeää seurata kehitystä ja ymmärtää niiden vaikutuksia Bitcoinin verkkoon ja koko kryptovaluuttamarkkinoihin. Vaikka BRC-20-tokenit tarjoavat uuden tavan luoda ja käyttää tokenisaatiota Bitcoinin lohkoketjussa, ne voivat myös aiheuttaa haasteita verkon suorituskyvylle ja käytettävyydelle. Jatkossa olisi hyvä nähdä, miten BRC-20-ekosysteemi kehittyy ja miten se vaikuttaa kryptovaluuttamarkkinoihin sekä Bitcoinin ja muiden lohkoketjujen teknologiseen kehitykseen.
Miltä BRC-20 tokeneiden tulevaisuus näyttää?
BRC-20-tokenien tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta, mutta on tärkeää huomata, että ne eivät toistaiseksi kykene vuorovaikuttamaan älykkäiden sopimusten kanssa. Tämä rajoittaa niiden toiminnallisuutta ekosysteemeissä, jotka edistävät uusien tokenien kehitystä ja kasvua, kuten DeFi-tila, jossa älykkäät sopimukset ovat välttämättömiä monimutkaisten rahoitustransaktioiden toteuttamiseksi.
Jos BRC-20-tokenit saavat tarpeeksi kannatusta, omaksumista ja laajennettua toiminnallisuutta, on mahdollista, että ne voitaisiin päivittää sisältämään älykkäiden sopimusten toiminnallisuuden. Esimerkiksi useat projektit työskentelevät jo DeFi:n, NFT:iden, sovellusten ja älykkäiden sopimusten integroimiseksi Bitcoinin lohkoketjuun, kuten Stacks (STX).
BRC-20-tokenien jatkokehitys voisi mahdollisesti johtaa siihen, että BRC-20-tokenistandardit lähestyvät ERC-20-tokenistandardin tarjoamaa toiminnallisuustasoa, mikä mahdollistaisi kehittyneempien DeFi-sovellusten rakentamisen Bitcoinin lohkoketjuun. Tällä hetkellä kuitenkin BRC-20-tokenit ovat rajoittuneet meemitokenien liikkeeseenlaskuun.