cardano Cardano (ADA)

€0.3482
1.49% (24H)
Katso

Cardano hinta on €0.3482 ja sen markkina-arvo on €12,193,614,967.57. Sen kurssi on 1.49% nousussa viimeisen 24h aikana. Lue lisää täältä.

Mikä on Cardano (ADA)?

Cardano on todistuspohjainen lohkoketjuplatformi, jonka tavoitteena on antaa "muutoksen tekijöille, innovaattoreille ja visionääreille" mahdollisuus saada aikaan positiivista maailmanlaajuista muutosta. Avointa lähdekoodia käyttävä projekti pyrkii myös "uudelleen jakamaan vallan vastuuttomista rakenteista marginaaleihin ja yksilöille" - auttaen luomaan yhteiskunnan, joka on turvallisempi, läpinäkyvämpi ja oikeudenmukaisempi.

Cardano perustettiin vuonna 2017, ja se nimettiin 1500-luvun italialaisen monitieteisen tiedemiehen Gerolamo Cardanon mukaan. Natiivi ADA-token saa nimensä 1800-luvun matemaatikko Ada Lovelacelta, joka on laajasti pidetty maailman ensimmäisenä tietokoneohjelmoijana. ADA-token on suunniteltu varmistamaan, että omistajat voivat osallistua verkon toimintaan. Tämän vuoksi kryptovaluutan haltijat voivat äänestää ehdotetuista muutoksista ohjelmistoon.

Kerroksellisen lohkoketjun takana oleva tiimi sanoo, että sen teknologialle on jo ollut joitain vakuuttavia käyttötarkoituksia, joiden tavoitteena on mahdollistaa hajautettujen sovellusten ja älykkäiden sopimusten kehittäminen modulaarisesti.

Elokuussa 2021 Charles Hoskinson ilmoitti Alonzo-kovasta haarautumasta, mikä sai Cardanon hinnan nousemaan ja seuraavan kuukauden aikana kasvamaan 116%. Syyskuun 12. päivä 2021 Cardanon "Alonzo" -kovasta haarautumisesta tuli virallisesti käyttöön, ja se toi älykkäiden sopimusten toiminnallisuuden lohkoketjuun. Seuraavan 24 tunnin aikana käynnistyksestä otettiin käyttöön yli 100 älykästä sopimusta.

Cardanoa käyttävät maatalousyritykset tuoreiden tuotteiden seuraamiseen pellolta haarukkaan, ja muut alustalle rakennetut tuotteet mahdollistavat koulutustodistusten säilyttämisen väärennössuojattuna sekä vähittäiskauppiaiden torjumisen väärennettyjen tavaroiden osalta.

Kuka perusti Cardanon?

Cardanon perusti Charles Hoskinson, joka oli myös yksi Ethereum-verkon perustajista. Hän on IOHK:n toimitusjohtaja, ja kyseinen yritys on rakentanut Cardanon lohkoketjun.

CoinMarketCapin Crypto Titans -sarjan haastattelussa Hoskinson kertoi, että hän kiinnostui kryptovaluutoista vuonna 2011 - ja harrasti louhintaa ja kaupankäyntiä. Hän kertoi ensimmäisen ammatillisen osallistumisensa alalle tapahtuneen vuonna 2013, kun hän loi Bitcoinista kurssin, jonka 80 000 opiskelijaa suoritti.

Teknologiayrittäjänä toimivan Hoskinsonin lisäksi hän on myös matemaatikko. Vuonna 2020 hänen teknologiayrityksensä lahjoitti 500 000 dollarin arvosta ADA:ta University of Wyomingin lohkoketjututkimus- ja kehityslaboratorioon.

Mikä tekee Cardanosta ainutlaatuisen?

Cardano on yksi suurimmista lohkoketjuista, jotka ovat onnistuneesti käyttäneet todistuspohjaista konsensusmekanismia, joka on vähemmän energiaintensiivinen kuin Bitcoinin käyttämä proof-of-work-algoritmi. Vaikka paljon suurempi Ethereum päivittää PoS:ään, tämä siirtyminen tapahtuu asteittain.

Projekti on ylpeä siitä, että kaikki kehitetty teknologia käy läpi vertaisarvioitujen tutkimusten prosessin, mikä tarkoittaa, että rohkeat ideat voidaan kyseenalaistaa ennen niiden validointia. Cardano-tiimin mukaan tämä akateeminen tarkkuus auttaa lohkoketjua olemaan kestävä ja vakaa - lisäten mahdollisuutta, että potentiaaliset sudenkuopat voidaan ennakoida etukäteen.

Vuonna 2020 Cardano järjesti Shelley-päivityksen, jonka tarkoituksena oli tehdä sen lohkoketjusta "50-100 kertaa hajautetumpi" kuin muut suuret lohkoketjut. Tuolloin Hoskinson ennusti, että tämä avaisi tien sadoille varoille toimia sen verkossa.

Alonzo-kova haarukka käynnistettiin syyskuussa 2021, mikä päätti Shelley-kauden ja aloitti Goguen-vaiheen. Käyttäjät voivat kehittää ja ottaa käyttöön älykkäitä sopimuksia Cardanossa, mikä mahdollistaa hajautettujen sovellusten (DApps) rakentamisen lohkoketjuun. Cardanon hinta ylitti 3 dollarin rajan ja saavutti ennätyksellisen 3,101 dollarin korkeuden 2. syyskuuta 2021 ennen käynnistystä.

Mikä on Cardanon Vasil-hard fork?

Vasil-hard fork on nimetty myöhään bulgarialaisen matemaatikon Vasil Dabovin mukaan, joka oli merkittävä Cardano-projektin avustaja. Vasil-hard fork on yksi Cardanon odotetuimmista päivityksistä. Kova haarukka on Cardanon kolmas kehitysaikakausi, ja sen on tarkoitus tuoda useita päivityksiä lohkoketjun älykkään sopimuksen ohjelmointikieleen Plutukseen ja verkon kapasiteettiin.

Tapahtuman oli alun perin määrä tapahtua kesäkuussa 2022, mutta se on lykätty useita kertoja.

Vasil tuo mukanaan viisi kriittistä mekanismia, joiden avulla parannetaan Cardanon skaalautuvuutta ja käytettävyyttä - CIP-31, CIP-32, CIP-33, CIP-40 ja diffuusioputkitus.

CIP-31, tunnetaan myös nimellä "viitereitit", esittelee uudenlaisen syötteen, joka mahdollistaa kehittäjien tarkastella tuloksen arvoa kuluttamatta sitä. Tämä optimoi transaktioiden läpimenoaikaa ja lisää rinnakkaisuutta.

CIP-32-ehdotuksen tavoitteena on mahdollistaa sisäiset datumit. Sen sijaan, että datumit liitettäisiin datum-häshöihin, mikä on nykyinen tilanne, CIP-32 sallisi kehittäjien liittää datumit ulostuloihin. Tämän päivityksen toteuttamalla kehittäjät voivat koodata skriptejä, jotka suoraan osoittavat syötteeseen, mikä mahdollistaa yksinkertaisemman ja nopeamman datumin arvojen välisen kommunikoinnin käyttäjien kesken.

Cardano Improvement Proposal 33 mahdollistaa viiteskriptien liittämisen ulostuloihin. Tämän seurauksena viiteskriptejä käytetään täyttämään validointivaatimukset kulutustapahtuman sijaan. Nämä viiteskriptit tekevät validointiprosessista tehokkaamman ja vähentävät transaktioiden kokoa.

Samaan aikaan CIP-40 sisältää uudenlaisen ulostulotyypin transaktioihin, joka kutsutaan vakuuden ulostuloiksi, ja se on suunniteltu parantamaan verkon kokonaisskaalautuvuutta.

Mistä ostaa Cardanoa (ADA)?

Suosituimmat keskitetyt kryptopörssit ovat Binance, Coinbase, KuCoin, Kraken sekä Gate.io. Näistä Binance sekä Coinbase yleensä listaa vain suurimman markkina-arvon (marketcap) kryptovaluuttoja kun taas esimerkiksi KuCoinista ja Gate.io listää pienemmän markkina-arvon kryptoja. Jos haluaa treidata vivulla tai ilman kannattaa tarkistaa ByBit. Jos taas haluat lähteä nopeasti liikkelle ja ostaa kryptoja helposti luottokortilla niin paras vaihtoehto on CEX.IO.

Muut resurssit


Ladataan dataa
-Odota, lataamme dataa
Päivämäärä Kurssi Volyymi Markkina-arvo
Loading facebook comment(s)